Äppelpiroger med kanel

Sommarvärmen är äntligen här och vad passar då bättre än ett recept på smarriga äppelpiroger med kanel. Vi tog med några till stranden i helgen och hade som mellanmål vilket blev supergott men det fungerar lika bra som en somrig efterrätt. Serveras med fördel med lite kall vaniljglass.

Äppelpiroger

Recept: Äpplepiroger med kanel

Sammanfattning: Goda efterrättspiroger fyllda med äpplen och kanel

Ingredienser

  • Mördeg
  • 150g kallt smör
  • 0.5 dl florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 st granny smith äpplen
  • 1 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk socker
  • Ägg till pensling

Instruktioner

  1. Tärna smöret och nyp ihop med florsockret och vete mjölet. Det ska bli en grynig massa.
  2. Tillsätt sedan ägget och vattnet. Arbeta så degen precis går ihop.
  3. Lägg degen i plastfolie och ställ i kylen i 30min.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i små tärningsbitar.
  6. Häll i stekpannan och strö över kanel och socker.
  7. Stek mjuka på svag värme och rör om då och då.
  8. Ställ åt sidan när dem är klara.
  9. Dela degen i två delar och kavla ut dem.
  10. Dela så du får 6st cirklar eller trianglar på varje deg.
  11. Lägg äpplena i mitten av degen och lägg en annan degbit över som lock.
  12. Tryck ner kanterna och lägg pirogen på ett bakplåtspapper.
  13. Gör 6st piroger och hetta upp ugnen på 225.
  14. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i ca 20min i mitten av ugnen.
  15. Servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.

Färdigt på: 20 minuter

Gillade du receptet? Rösta gärna:
(1 röster)


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!