Saftig limpa

Denna limpa har blivit ett av våra favoritbröd, mest på grund av att det bli så himla saftigt och mjukt, och för att det är så enkelt att göra. Arbeta gärna ihop degen i en maskin så det blir fint och luftigt.

Recept: Limpa

Ingredienser

  • 50 g jäst/ 1 påse torrjäst
  • 1 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 8 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält smör och blanda sedan i vatten, mjölk samt sirap till kastrullen. Låt bli fingervarmt (37 grader) om du använder färsk jäst men om du använder torrjäst kan du låta det bli lite varmare än fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och blanda med ditt degspad. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  3. Rör ner mjölet och saltet och om du använder maskin kan du låta det gå 5 minuter, men om du knådar för hand får du knåda 10-15 minuter tills du får en smidig och fin deg.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  5. När degen jäst klart delar du den i två delar, knåda och forma till limpor.
  6. Lägg limporna på en smord plåt alternativt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 40 minuter.
  7. Grädda i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter.

 

16 kommentarer till Saftig limpa

  1. Halverade receptet i min bakmaskin och det blev smaskens. Bästa limpan hittills. Godare än Leilas t.ex. Körde i Tefals största på 750gr, basinställning o halvmörk gräddning. Degen såg liten ut först men hade jag tagit hela mängden hade den gått igenom locket;)

  2. Supergott och saftigt! Höll sig väldigt bra i frysen med, lika saftigt efteråt! Tog dock brödsirap och bytte ut en dl av vardera mjölsorterna mot vetekli istället för att göra det lite nyttigare, kanongott!!

  3. Jag ska testa baka det här, fast är dock i Barcelona nu och tror inte det finns rågsikt här… men jag får väl försöka hitta nått annat mörkt mjöl om det finns haha.

  4. Bakade brödet imorse innan jag gick till jobbet. Jättegott och enkelt . Kommer att baka detta många gånger

  5. Hej! Kunde inte ha i allt mjölet då det inte blev någon deg av det, fick göra om igen. Då hade jag i 1,5 dl sirap, 8 dl rågsikt & 4 dl vetemjöl. Sen penslade jag brödet med uppvispat ägg+lite mjölk. Sååå gott det blev

  6. Hej! Det kan inte vara rätt mängd mjöl i receptet, till den mängd vätska du anger. mitt bröd blev alldeles för kompakt p.g.a. detta. Var snäll och ange de rätta mängderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *