Smörgåstårta gjord på en kylskåpsrensning

Idag gjorde vi en smörgåstårta på vad som fanns kvar i kylen. Jaha, tänker ni. En kylskåpsrensning som resulterade i en smörgåstårta? Tro det eller ej men den blev faktiskt godare än den ser ut. För trots att den inte vinner några skönhetstävlingar blev jag nöjd ändå.

Vi har aldrig själva gjort smörgåstårta för min farmor är nämligen specialist på detta, då hon har jobbat i en livsmedelsaffär och gjort just smörgåstårtor & landgångar i över 25år. Så jag ligger lite i lä jämnfört med henne.

Jag hann tyvärr aldrig fota den ordentligt för innan jag visste ordet av hade någon roffat till sig en liten bit och förstört garnityren lite grann.

 

Så vad behöver man då till denna enkla tårta?

Smörgåstårta

Recept: Smörgåstårta

Ingredienser

  • 1 paket skinka. (Vi hade bara kokt, men det blir godare med rökt)
  • 100g bredbar leverpastej
  • 2 msk bostongurka
  • 5 ägg
  • 3 msk majonnäs
  • 1 burk mimosasallad
  • 1 paket rostbiff
  • Några salladsblad
  • Några gurkskivor
  • Ost (Vi hade bara präst, men blir klart finare att rulla om man har t.ex. Gouda)
  • En tub mjukost
  • 2 dl creme fraiche
  • 8 skivor kantfria rostbröd
  • Smör

Instruktioner

  1. Koka äggen och låt de svalna.
  2. Bre 6 skivor formfranska med ett tunt lager av smör.
  3. Mosa leverpastejen med bostongurkan i en skål.
  4. Hacka skinka och blanda med mimosasallad i en annan skål.
  5. Hacka sedan 3 ägg och blanda med 2 msk majonnäs och 3 msk creme fraiche.
  6. Använd resten av creme fraichen till att blanda med mjukost, så du får en röra att stryka sidorna med så sallad och garnityr fastnar.
  7. Lägg 2 bröd brevid varandra och bre med leverpastejröran. Lägg sedan på 2 bröd igen och ha på äggröran. Fortsätt lägga 2 bröd ovanpå och avsluta med skinkröran och lägg 2 brödskivor utan smör ovanpå.
  8. Bre creme fraich och mjukost röran över hela tårtan.
  9. Lägg salladsblad runt smörgåstårtan och garnera efter smak och tycke. Vi hade ost, skinka, rostbiff, gurka och 2 ägg.

Ett tips är att låta den stå över natten, så alla smaker kan gotta till sig riktigt ordentligt.



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!