LCHF

LCHF är en förkortning och står egentligen för Low Carb, High Fat, alltså en diet där matintaget ska bestå av lite kolhydrater och en högre andel protein. LCHF går emot många gamla kostråd där man rekommenderades att äta rätt mycket kolhydrater i form av frukt och olikda sädesslag men på senare år så har LCHF vuxit sig till en populär diet som har visat sig ge bra resultat. Många tycker LCHF är en rätt enkel form av diet då man fortfarande får äta god mat och inte leva enbart på soppor eller jordnötssmör och alla andra sorters dieter som är enformiga. När du äter efter LCHF får du äta dig mätt på god mat, bara det att du drar ner på kolhydraterna och ökar fettmängden.

LCHF har visat sig fungera bra för att lindra typ 2 diabetes, övervikt och förbättra blodsocker kontrollen och är numera godkänt av Socialstyrelsen som en behandlingsmetod för övervikt m.m.

Hur äter man enligt LCHF?

När du äter entligt LCHF ska du gärna äta livsmedel som kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett och du ska undvika mat med mycket kolhydrater så som socker och stärkelse. Det innebär att pasta, potatis, godis, chips, läsk, diverse andra sötade livsmedel som ketchup, yoghurt och så vidare inte får förtäras.

Du äter när du är hungrig och tills du är lagom mätt, på grund av att maten är fet och innehåller mycket protein men lite kolhydrater blir man automatiskt inte hungrig snabbt som man ofta blir när man äter kolhydrater då insulin och blodsocker håller sig på en jämn nivå. Alla som har provat att gå ner i vikt och räkna kalorier vet hur jobbigt det är och man tröttnar oftast till slut. På det sättet är LCHF en betydligt bättre diet då den blir mer som en livsstil än som en utpräglad diet.

När man börjar med LCHF så är första veckan den jobbigaste då man är van vid att proppa i sig mängder av kolhydrater. Man kan känna sig trött, matt, irriterad men det går snabbt över och du känner dig snare piggare än tidigare och får mer ork under dagarna.

Tips på LCHF-livsmedel

Kött är en bas, oavsett om det är nötkött, fläskkött, viltkött eller kyckling så är kött ofta en huvudingrediens i LCHF. Fettet på köttet är nyttig och ska gärna ätas när du äter enligt LCHF.
Fisk är också en bas och lax som är en fet fisk är ett utmärkt val när du äter enligt LCHF.
Ägg är också en bas och det är så väl kokt, stekt, i bröd, i mat, som tillbehör och så vidare.
Fett, till exempel feta såser gjorda på grädde och smör. Rapsolja, olivolja, kokosfett är också nyttigt.
Ovanjordsgrönsaker, det kan vara svårt att veta vilka grönsaker man ska välja men blomkål, broccoli, sparris, squash, aubergine, spenat, svamp, gurka, sallad, avokado, lök, paprika, tomat är några av de grönsakerna som passar bra till LCHF.
När det gäller mjölk, grädde, smör, ost och så vidare så försök välja det fetaste alternativet. Mjölk, yoghurt och liknande ska man försöka undvika då det innehåller mjölksocker men i små mängder är det oftast okej. Kolla på förpackningen och försök hålla livsmedel över 5 gram kolhydrater/ 100 g borta från din LCHF-kost.
Nötter och frön är helt okej i rimliga mängder men i förstora mängder blir det för mycket kolhydrater.

Livsmedel som du ska undvika enligt LCHF

Det du ska undvika när du äter enligt LCHF är främst socker, och det gäller då livsmedel som läsk, frukt, juice, godis, choklad, kakor, glass, flingor och så vidare. Dessa ska ut från skafferiet, ner i soporna och aldrig komma in genom dörren igen.
Efter socker så är stärkelse en av de viktigaste sakerna att utesluta och det gäller bröd, pasta, ris, pommes, chips, musli, gröt och liknande livsmedel.

Övriga tips: Alkohol ska du helt undvika, mörk choklad kan vara okej i rimliga mängder på t.ex. helgen.

En hel del av våra recept i den här kategorin har pasta, potatis och liknande på bilderna men det ska så klart inte ätas om man äter enligt LCHF, det är gamla recept innan vi började med LCHF och det är mer köttet, grytorna och så vidare som vi vill tipsa om.