Porterstek

Porterstek är en enkel och billig bjudrätt som sköter sig själv på spisen. Det är portern som  köttet får småkoka i som gör denna rätt så underbart god och som sedan blir såsen till rätten.

Recept: Porterstek

ca 6-8 personer

Ingredienser

  • 1 ½ kg benfri nötstek ex. fransyska
  • 1 flaska porter (33cl)
  • 2 st gula lökar
  • 2tsk torkad timjan
  • 6st enbär
  • 6st svart eller vitpepparkorn
  • 1 dl konc. svartvinbärssaft
  • ½ dl soya
  • 3st köttbuljongtärningar
  • 2 dl grädde

Instruktioner

  1. Häll porter, svartvinbärssaft och soya i en stor kastrull.
  2. Skala och dela löken och lägg i.
  3. Häll i enbär, timjan, pepparkornen och buljongtärningarna.
  4. Låt koka upp och lägg sedan i köttet.
  5. Låt det få koka på svag värme i ca 2h ocheller tills innertempraturen är 75. Vänd köttet några gånger under tiden.
  6. Stäng av plattan och låt steken få ligga 15-20min i porterspadet innan du skär upp det.
  7. Slå sedan på grädde i spadet och låt koka upp under omrörning.
  8. Servera tillsammans med nykokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!