Persiljejärpar med gräddsås

Persiljejärpar är en klassisker inom svensk husmanskost och tillsammans med en god gräddsås samt potatis så är det svårslaget. Vi gör alltid våra järpar på nötfärs men man kan använda den färs man gillar bäst. När vi gör järpar, köttbullar och liknande så brukar vi inte använda något ströbröd, ägg eller liknande utan vi kör på rätt få ingredienser och det håller ihop väldigt bra ändå men det beror nog på färsen man använder och hur den är mald. Det enda vi tillsätter är någon matsked grädde så det blir lite saftigare. Vi var lite trötta på kokt potatis efter all potatis man åt på midsommar så vi gjorde klyftpotatis istället och det passade det med.

persiljejärpar

Recept: Persiljejärpar

2 portioner

Ingredienser

Persilejärpar:

  • 500 gram nötfärs
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1-2 msk matlagningsgrädde
  • 1/4 riven lök
  • Salt och peppar

Gräddsås:

  • Stekspadet från persiljejärparna alt. 1 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ tsk soya
  • Svart – och vitpeppar
  • Salt
  • ½ msk lingonsylt
  • Maizena till redning

Instruktioner

Persiljejärpar:

  1. Hacka persiljan och blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke.
  2. Stek bara järparna tills de fått en fin yta så kan du lägga de i ugnen sen.
  3. Sätt sedan i ugnen i cirka 15 minuter på 175 grader.

Gräddsås:

  1. Använd stekspadet från järparna och koka upp under omrörning tillsammans med grädde och mjölk.
  2. Sänk värmen och tillsätt soya, svart -och vitpeppar samt salt. Låt det småkoka någon minut och tillsätt sedan lingonsylten.
  3.  Red sedan med maizena till önskad konsistens.
  4. Servera järparna med gräddsåsen tillsammans med nykokt potatis och kanske lite pressgurka.

5 betyg