Påskägg & andra ägg

Så här under påsk så äter vi svenskar ofantligt många ägg. Gissa hur många? 1 miljon? 3 miljoner? Nej, lite högre faktiskt. Vi svenskar äter ungefär 6 miljoner ägg under påskafton, per timme! Det är en ofantlig siffra men visst är det gott om ägg och vill man inte bara äta kokt ägg så finns det massvis med varianter för att variera äggrätterna. Men det ska vi inte gå in på nu utan nu ska vi lära oss mer om ägg och lite äggtips.

Äggets innehåll

Ägget består bland annat av en äggvita som innehåller 10% protein och 90% vatten, alltså rätt näringsfattig men om vi kollar i mitten av ägget hittar vi näringen. Där finns äggulan som är sprängfylld med näring i form av mineraler, vitaminer och fett.

Äggets färg

Äggets färg beror vanligtvis på vilken färg hönan har och vita hönor lägger vita ägg och bruna höns lägger bruna ägg men det finns självklart undantag och det är ju bara färgen som skiljer sig, inget annat.

Välj rätt ägg

När du står i butiken och ska välja ägg kan det vara rätt svårt att välja vilket ägg man ska välja. Det finns mängder av olika ägg med olika märkningar och benämningar. Det finns ägg från burhöns, sprätthöns, frigående höns och KRAV-höns. Om du är riktigt noga så finns det en kod på äggen som ger information om ägget. En sådan kod kan se ut: 0SE999-00. Den första siffran i koden berättar vilken sorts produktion som ägget kommit till i.

  • 0 – ekologisk produktion
  • 1 – frigående höns utomhus
  • 2 – frigående höns inomhus
  • 3 – burhöns

Äggstorlekar

Förrutom det så finns det även olika äggstorlekar precis som våra kläder. S, M, L och XL heter storlekarna på äggen. Egentligen kvittar storleken men om det står i ett recept att det ska användas XL-ägg och du har S-ägg får du naturligtvis kompensera storleksskillnaden genom att lägga till något extra ägg.

Äggstorlekarna är som följande:

  • S – små, under 53 gram
  • M – medelstora, 53 till 62 gram
  • L – stora, 63 till 72 gram
  • XL – mycket stora ägg, 73 gram eller mer

Förvara ägg

När det gäller förvaring ska man förvara äggen i sitt kylskåp då det ger en ökad hållbarhet. Skulle du ha de i rumstemperatur tar det inte lång tid innan äggen är förstörda och som i de flesta fall, förvara du äggen rätt så kan du använda de bra långt efter bästföre-datumet har passerat.

En sak som många inte vet är att ägg suger åt sig allt möjligt genom sitt tunna skal. Det kan ta både bakterier, lukt och smak från andra livsmedel i kylen vilket leder till att du ska inte ha sådana livsmedel i kylen och om du gör det, håll antingen äggen eller livsmedlet i fråga tätt förslutet.

Hållbarhet för ägg

När det gäller hållbarheten så håller kokta ägg med skal 5-7 dagar i kylen men om skalet är borta kortas hållbarheten med någon dag. Ett bra tips som många lärde sig på hemkunskapen är att om du lägger ett ägg i vatten och ägget lägger sig på botten är ägget färskt och fint. Men om ägget reser sig upp halvt så är det 1-2 veckor gammalt.  Ställer det sig rakt upp med botten uppår är det flera veckor gammalt. Om ägget börjar flyta, släng det direkt.

Vill du vara ännu säkrare på att inte slänga något som kanske hade gått att äta, knäck ägget och kolla hur gulan och vitan ser ut. Det ska vara en hög och fin gula med en vita som ligger tätt runt omkring

Koktider för ägg

Koktiderna för ägg som läggs i kallt vatten:

  • 2 min för löskokt ägg
  • 5 min för mjukkokt ägg
  • 8 min för hårdkokt ägg.

Koktider för ägg som läggs i kokande vatten:

  • 3 min för löskokt ägg
  • 6 min för mjukkokt ägg
  • 10 min för hårdkokt ägg

Efter kokningen lägger du äggen i kallt vatten annars finns värmen kvar och äggen fortsätter kokas vilket man inte vill då det kan gå från löskokt till hårdkokt som ett exempel.

 


1 betyg

Köksskola Påskmat