Grilltips

Grilltips för en lyckad grillning

Det har redan blivit augusti men det är många månader kvar på grillsäsongen. Men det är inte alltid lika kul att grilla om köttet blir segt, smaklöst eller bränt. Med det i tanken kommer mina bästa grilltips för en lyckad grillning.

Grilltips

1. Köttet ska vila före grillning

Innan du ska grilla köttet så ska du ta ur det ur kylen och låta det ligga i rumstemperatur så att köttet får en temperatur på 20-30 grader. Anledningen är att köttet blir klart snabbare vilket ger dig saftigare kött.

 2. Ha inte bråttom med grillen

Du ska inte börja grilla förrän lågorna försvunnit och det är en glöd i den vit-gråa kolen. Det brukar ta lite mer än 30 minuter.

3. Trimma köttet från senor

Kött som har hinnor, senor och fett ska trimmas så att köttet blir fint. Det är aldrig kul att tugga på sega senor, eller hur?

 4. Krydda köttet i tid

Desto längre tid köttet får ligga och gotta sig i marinad och kryddor desto bättre. Ju längre tid ju bättre smak. När det gäller Glaze ska du använda det under grillningen.

5. Salta dina köttbitar
Salta alltid köttet innan du lägger det på grillen och använd mer än gärna flingsalt. Salt är en underbar smaksättare som höjer smaken och underlättar maillardreaktionen.

6. Använd grilltermometer

En grilltermometer är väldigt användbar då du lättare håller koll på hur hög temperatur köttet har och vet när det är färdigt. Att ta av köttet och skär i det hela tiden är inte bra eller roligt.

7. Vila köttet igen
När ditt kött väl är klart så ska du vila det en stund igen. Det brukar räcka med några få minuter. Detta för att temperaturen i köttet ska jämnas ut och safterna sprids ut i köttbiten.

8. Rengör gallret

Efter måltiden så spring ut och rengör gallret medan det fortfarande är lite varmt. Det är enklare då och du kommer bli glad för det nästa gång du ska grilla.


1 betyg

Köksskola