Guide till Bäst före

Får du ångest om du råkar äta någon som har ett passerat bäst före-datum? Då är du inte ensam för många av oss hyser en stor tillit till dessa datum men sanningen är att de flesta varorna är ätbara långt efter att bäst före-datumen har passerat.

Men för att vara på den säkra sidan gäller det att försiktigt smaka lite, lukta och titta på det och se om det verkar fräscht. Våra sinnen är det bästa verktyget för att avgöra om mat är fräsch eller inte. Ett ägg som luktar illa, en limpa som har mögel, klumpar i mjölken är kännetecken som vi alla känner till.

Men vad är egentligen bäst före-datum då? Jo, det är ett sätt för tillverkare att meddela kunderna om hur länge man rekommenderar att livsmedlet är ätbart. Inget säger att det går ut innan eller tre veckor efter att datumet har passerat utan det är endast en rekommendation från tillverkaren. Förvara dina livsmedel rätt och du ska se att du kan äta ägg många dagar efter att bäst före-datumen har passerat, detsamma gäller mjölk, bröd och liknande.

Hur ska då livsmedel förvaras?

  • Livsmedel som ska förvaras kallt ska förvaras kallt och vara ute i värmen så lite som möjligt. Sätt till exempel in mjölken direkt efter användning istället för att ha den framme under hela frukosten.
  • Frys ditt bröd om du vet med dig att du inte kommer hinna äta upp det innan det blir gammalt. Det håller sig bra i frysen.
  • Att ha rätt temperatur i kylen är viktigt och för att livsmedlen ska hålla som bäst rekommenderar vi +6 grader.

Hur ska mat förvaras?

  • Köttfärs ska förvaras i kylskåp om det ska tillagas samma dag som det är inköpt annars ska du lägga det i frysen.
  • Färsk fisk och kött förvaras i kylskåp i obruten förpackning och ska användas så fort som möjligt. Frys in annars.
  • Rökt fisk och kött håller betydligt bättre än färskt kött men det ska ändå förvaras i en förpackning i kylen.
  • Smörgåspålägg förvaras i kylen och om du har öppnat förpackningen bör du använda det inom en vecka.
  • Färska grönsaker förvaras i kylen i antingen påse eller grönsakslåda.
  • Potatis ska förvaras mörkt och svalt i ett utrymme som håller några plusgrader.
  • Färsk frukt kan du förvara i kylskåp med undantag för banan och melon som inte trivs i kalla miljöer.
  • Färska bär kan förvaras i kylen tills du ska använda bären.
  • Bröd förvaras bäst i rumstemperatur men går bra att frysa.
  • Konserver kan förvaras i rumstemperatur om de är oöppnade men kaviar, sill, makrill och liknande ska förvaras i kylskåp.

Hållbarhet i frysen

Frukt och grönt

  • Frukt – 12 månader
  • Bär – 12 månader
  • Grönsaker – 12 månader
  • Svamp – 12 månader

Kött och fisk

  • Kött, magert – 12 månader
  • Kött, fett – 6 månader
  • Köttfärs – 3 månader
  • Fisk, mager – 6-8 månader
  • Fisk, fet – 3-4 månader
  • Färdiglagad mat – 3-6 månader

Bröd och bakverk

  • Matbröd – 12 månader
  • Vetebröd – 6 månader
  • Bakverk och kakor – 3 månader

1 betyg

Köksskola