Koka perfekta ägg

Så här i påsktider så kokas det enorma mängder ägg i Sverige, i runda slängar äter vi fyra ägg per person i Sverige. Men det kan vara klurigt att få den rätta konsistensen på ägget, ibland blir det för löst och ibland för hårt. I det här inlägget ska jag ta upp hur man ska koka perfekta ägg.

Varför äter vi ägg till påsk?

Personligen tycker jag mathistoria är väldigt intressant, det ger en bakgrund som gör att maten får en ny dimension. Så varför äter vi ägg just till påsk? Jo, ägget är en symbol för livet och där med också Jesu uppståndelse på påskdagen. Sen beror det även på att innan påsk har det varit 40 dagar fasta där ägg var förbjudet vilket har gjort att påsken blev en helg att frossa i god mat och just ägg. En annan faktor som spelar in är våren, höns värper i naturliga förhållanden inte lika många ägg i kyla och mörker utan när våren och värmen börjar komma så ökade äggproduktionen i hushållen med hönsgårdar.

Hur är det perfekta ägget?

Om vi ska koka det perfekta ägget så måste vi definiera hur det perfekta ägget är. Först och främst så baseras det på preferenser. Vissa gillar hårdkokta, andra löskokta medan andra vill ha lite krämiga. Jag utgår från mina egna preferenser om vad som är ett perfekt ägg och som jag tror många håller med om, en fast vita och en krämig gula.

Hur kokar man det perfekta ägget?

Det finns hur många olika metoder som helst att koka perfekta ägg på och det beror på att koktiden beror på äggens storlek, temperatur i kylen och spisen. Personligen så har jag testat mig fram till att den här metoden är den enklaste och mest universella för att få en fast vita och krämig gula. Receptet är bara testat för vanlig spishäll och inte induktion.

Koka perfekta ägg

Recept: Koka perfekta ägg

Ingredienser

  • Ägg

Instruktioner

  1. Lägg kylskåpskalla ägg i en kastrull och fyll på med kallt vatten så att det precis täcker äggen.
  2. När vattnet kokat upp stänger du av plattan och lägger på ett lock.
  3. Låt äggen sjuda i 6 minuter, använd timer för exakt tid.
  4. När 6 minuter gått, ta av äggen och spola i kallt vatten några minuter så att kokningen avstannar.

Koktid: 6 minuter


5 betyg

Frukost Påskmat Recept