Sötpotatispaj

Sötpotatispaj är inte direkt det vanligaste i Sverige men i USA älskar man det och eftersom det är Thanksgiving idag så tänkte vi tipsa om ett supergott recept på sötpotatispaj som vi serverar med vaniljglass. Riktigt gott och eftersom det är kanel i så tyckte vi att den smakade en hel del jul så det borde passa perfekt till adventsfikan om ni vill testa något nytt.

Sötpotatispaj

Recept: Sötpotatispaj

Sammanfattning: En väldigt god och smakrik sötpotatispaj inspirerad av amerikanska recept

Ingredienser

  • Pajskal:
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 2 stora sötpotatis (ca: 500 gram totalt)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg

Instruktioner

  1. Börja med att finfördela smöret och rör ihop med mjöl och florsocker. Det ska bli en grynig massa, blanda sedan i vattnet och knåda ihop till en smidig deg.
  2. Tryck sedan ut degen i en pajform på cirka 24 cm i diameter och lägg i kylen i cirka 20 minuter.
  3. Under tiden kan du skala sötpotatisen och dela i grova bitar och koka de mjuka i cirka 20 minuter.
  4. När sötpotatisen är mjuka använder du en potatispress och pressar potatisen i en skål.
  5. Rör ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker, kanel, ingefära och salt. Vispa till slut ner äggen.
  6. Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  7. Häll sedan på smeten och grädda i 35-40 minuter i mitten av ugnen.
  8. Servera med glass!

Färdigt på: 1 timme 15 minuter

Antal portioner: 12



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!