Recept med äpple – mina bästa äppelrecept

Nu är det snart dags att skörda äpplena och är kommer mina bästa recept med äpple. Äppelträden svämmar över och du gräddar äppelkaka efter äppelkaka tills du sist ger upp och låter äpplena ligga på marken. Känner du igen dig? Så känner iaf jag vissa år när träden svämmar över och det kan vara svårt att komma på vad man ska göra med alla äpplen. Det känns som om man skördat för ett helt liv och även om de håller länge så blir man kanske lite trött på att äta samma äppelkaka eller äppelpaj dag ut och dag in. Här har jag samlar lite tips och idéer vad man kan göra med äpplena, jag kommer fylla på kontinuerligt med nya äppelrecept eftersom jag insåg att det är en del som fattas. T.ex. äppelmos, äppelsaft och en del maträtter som jag brukar göra med äpple. Du kan även torka äppelringar i ugnen vilket är riktigt gott snack och även betydligt nyttigare än godis!

Det vanligaste att baka ihop med äpplen måste vara äppelpaj men du kan även använda äpplen i många maträtter eftersom det blir en hjälpande sötma som lyfter många rätter.

Har du något tips på äppelrecept? Jag tar gärna emot tips och länkar gärna till ditt recept om du skulle ha något recept du vill dela med dig av!

Recept med äpplen – goda recept med äpple

Äppelpiroger

Äppelpiroger med kanel 

Härligt goda äppelpiroger fyllda med en äppelkompott och kanel!

Äppelgifflar

Äppelgifflar

Saftiga äppelgifflar fyllda med härlig äppelsmak som väcker sommarkänslorna till liv.

Tarte flambée med äpple 

Ett franskt äppelrecept på en tarte flambée med äppelfyllning. Riktigt god efterrätt!

Sockerkaka med äpple

Sockerkaka med äpple och kanel

En klassisk sockerkaka fylld med äpple och kanel!

Rabarber- och äppelkaka

Rabarber- och äppelkaka

En perfekt kombination är rabarber och äpple vilket gifter sig perfekt i den här äppelkakan med rabarber.

Smulpaj med äppelmos

Smulpaj med äppelmos

En härligt frisk smulpaj med äppelmos, enkel att göra!

Äppeltzatziki

Äppeltzatziki

En enkel tzatziki som passar perfekt till grillat. Friskt och syrligt!

Fler recept med äpplen kommer inom kort. Håll utkik och glöm inte att tipsa om dina bästa recept!

Olika äppelsorter att odla

Det finns väldigt många olika äppelsorter att odla och det kommer nya sorter hela tiden. Här är tre av de vanligaste sorterna som odlas flitigt i Sverige och som du säkerligen hittar både i butik och i trädgården. Vilken äppelsort är din favorit?

Discovery

Ett fint och härligt höstäpple som passar perfekt till efterrätter. Har röda inslag på det relativt tjocka skalet och smakar sötsyrligt.

Skördas under augusti till oktober.

Aroma

Ett väldigt vanligt äpple i Sverige som som har en perfekt balans mellan syrlighet och sötma. Perfekt äpple att använda i matlagning eftersom den behåller sin konsistens genom tillagningen.

Skördas under september till februari.

Ingrid Marie

Ett av de mest kända äpplena som också är ett vinteräpple, man plockar alltså det helst precis innan frosten. Ingrid marie en fantastiskt brundröd färg som verkligen lyser. Lite kryddig arom och har lite grönaktigt kött som passar utmärkt till efterrätter eftersom det har en fräsch och frisk smak.

Skördas oktober till februari.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.