Morotsbröd

Morotsbröd är ett riktigt safigt bröd som passar både till frukost men även till någon god soppa. Vi har använt vetemjöl i det här receptet men det går lika bra att ersätta med rågsikt om man vill ha lite grövre bröd. Vi brukar variera mellan rågsikt och vetemjöl beroende på vad som finns hemma.

Morotsbröd

Recept: Morotsbröd

Sammanfattning: Enkelt recept på saftigt morotsbröd

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 3 dl finrivna morötter
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1⁄2 dl solroskärnor

Instruktioner

  1. Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till 37°.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ner degvätskan tills jästen löst upp sig.
  3. Rör ner salt, honung, finrivna morötter. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen kraftigt, förslagsvis i en köksassistent i cirka 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa under duk i 30 min.
  5. Dela degen i två delar och forma två limpor, har du brödform så kan det med fördel användas annars lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Vispa upp ett ägg och pensla brödet, strö över solroskärnor.
  6. Grädda på 225° i mitten av ugnen 15-20 min.

Färdigt på: 1 timme 20 minuter

Antal portioner: 12



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!