Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är en klassiker när det kommer till fransk mat, en mustig vinkokt köttgryta som är full av goda smaker. Boeuf bourguignon blir bara godare ju längre tid den får stå och koka och så här på hösten när det börjar bli lite kyligare så är varma grytor perfekt för att värma sig.

Boeuf bourguignon

Recept: Boeuf Bourguignon

4-5 portioner Boeuf Bourguignon

Ingredienser

  • 600g nötkött av högrev, ytterlår eller fransyska
  • 2 msk smör
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ krm svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4-6 dl rödvin
  • 2 ½ dl köttbuljong av tärning
  • 1msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 st krossade vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 10 st skalade steklökar
  • 200g skivade färska champinjoner
  • 100g rimmat fläsk alt tärnat bacon

Instruktioner

  1. Skär köttet i bitar och bryn med smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över köttet i en större kastrull och vispa ur stekskyn med vattnet. Sila i det i den stora kastrullen.
  2. Häll i timjan, krossade vitlöksklyftor, lagerblad. Häll över vetemjölet och rör om. Häll sedan i rödvin och buljong och vispa i tomatpurén. Låt det småkoka på låg värme i 1h under lock tills köttet är mört.
  3. Skiva champinjonerna under tiden i tjocka skivor och skala steklöken och fräs det tillsammans med champinjonerna i en stekpanna.
  4. Dela och fräs fläsket så det blir knaprigt.
  5. Häll i fläsket, löken och champinjonerna i grytan när köttet börjar bli mört. Låt detta sedan småkoka i ytterligare 20min och efter det är grytan färdig. Vi åt den med kokt pressad potatis med hackad persilja.

(Inga röster)