Varför är ägg bruna eller vita?

Vad bestämmer egentligen färgen på äggen, varför är äggen bruna eller vita? Den frågan har vi nog alla ställt oss någon gång när vi står där med äggen i händerna och funderar. Det hela är egentligen väldigt enkelt, vita ägg kommer från vita hönor och bruna ägg kommer från bruna även om det så klart finns undantag. I Sverige så är nästan hela 95% av äggen vita och bara 5% bruna.

Hur får äggen sin färg?

Äggen färgas genom en körtel som hönorna har. Den innehåll ett sekret som ger äggen färgen i slutet när det nästan är helt färdigt. Vilken färg äggen har beror helt enkelt på hönorna gener. I sydligare delar av Europa så är det inte lika vanligt med vita ägg som det här är hemma där populationen av hönor är 95% vita. Istället så är hönorna oftast bruna.

Är det någon skillnad på kvalitet eller smak?

Nej, näringsvärde och smak ska inte påverkas av färgen av äggen utan det handlar mer om hur hönorna växer upp och tas om hand om. Vilken mat de får, om de är frigående etc. Äggulan kan t.ex. har lite olika pigment beroende på vilken kost som hönorna äter. Storleken på äggen beror mer på sorten och hur gamla hönorna är, unga hönor värper mindre ägg en en äldre höna. Man brukar ofta kunna notera att större ägg har ett tunnare skal vilket innebär att man bör vara lite försiktigare eftersom de lätt knäcks annars.

Enligt Svenska Ägg så är storlekarna enligt följande, du hittar markeringen S-XL på äggkartongen enligt följande vikttabell:

  • Små ägg – 43-53 gram
  • Medelstora ägg – 53-63 gram
  • Stora ägg – 63-73 gram
  • Extra stora ägg – 73 gram

Du hittar även en guide till att Koka ägg här, du hittar tips och råd som gör att du alltid kokar perfekta ägg! Du kan även läsa en liten guide om Påskägg och andra ägg här.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.