Avokado – stor guide med tips och recept

AvokadoAvokado eller avocado är en av av mina favoritfrukter, ja du läste rätt, avocado är faktiskt en frukt även om många tror att det är en grönsak. Avokadon har blivit väldigt populär då många studier visat att den är väldigt hälsosam eftersom den innehåller höga halter av kalium och omättat fett som båda är väldigt bra för kroppen. När det gäller kalium så behöver vi mineralen för att hålla hjärtat i trim.

Avokado eller avocado?

Jag har haft en del vilda diskussioner när det kommer till stavningen på avokado. Är det avocado eller avokado som gäller? I svenskan så verkar avokado dominera stort och är den vedertagna stavningen medan utomlands är avocado den dominerande stavningen. Båda fungerar men om man vill bara grammatiskt korrekt  bör man nog hålla sig till att skriva avokado med k.

Var kommer avokadon ifrån?

Frukten avokado kommer från Sydamerika men odlas i dagsläget överallt där klimatet tillåter. Så som Kalifornien, Israel och andra länder med medelhavsklimat. Trädet som frukten växer på kan bli hela 20 meter frukt och kan bära över 100 frukter på ett kalenderår. Namnet kommer från spanskans nahuatl och betyder egentligen testikel. Men i Sverige har den gått igenom många olika namn så som advokatpäron, krokodilpäron eller alligatorpäron då den både liknar ett päron i formen och har ett unikt skal som kan liknas vid en alligator.

Avokado recept

Avokado är en populär frukt som du kan använda i både sallader men även i många andra rätter. Den passar även alldeles utmärkt som ett mellanmål efter träning. På Matskafferiet har vi några recept med avokado bland annat ett recept på guacamole som vi verkligen kan rekommendera. Det är en klassiskt röra som passar perfekt till tacos, chili con carne och andra mexikanska rätter.

Olika former och färger på avokado

Det finns en del olika former och färger på avocado. Färgen ändras beroende på hur mogen frukten är men det finns många olika sorter som odlats from och som har ljusare färg men även mörkare och tjockare skal. Det finns även en avokado som är lite mer långsmal. Den vanligaste brukar få ett lite knottrigt och brunt skal när den mognar. När avokadon börjar bli svart brukar jag inte köpa de då det börjar närma sig övermogen.

Hur vet man om en avokado är mogen?

Hur ofta händer det inte att man går hem från butiken och tror att man ska smaska i sig en god avokado tills man kommer hem och inser att avokadon är stenhård och omöjlig att äta. Hur kan man kolla i butiken om avokadon är mogen? Det enklaste och bästa sättet enligt mig är att greppa frukten i handflatan och lägga ett tryck på. Du känner lätt om kärnan rör på sig eller om frukten är hård och svår att klämma på.

Få en avokado att mogna snabbare

Om du trots allt det kommer hem med en omogen och stenhård avokado kan du klä in avokadon i aluminiumfolie och lägga i ugnen på 80 grader. Låt den ligga några minuter innan du tar ut den. Det är lite risker då smaken kan förändras eftersom avokadon kan bli för varm och koka. Ett säkrare sätt är att lägga avokadon i en papperspåse några dagar eller låta den ligga tillsammans med bananer som också släpper ut etylengas som gör att avokado mognar snabbare.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.