Reseguide till Trapani & Erice i Sicilien

Erice SicilienFörra veckan begav det sig till Sicilien, närmare bestämt till Trapani och Erice som verkligen var höjdpunkten på resan. Utsikten här ovan kommer från berget Erice som du enkelt når från Trapani. Med hjälp av en lift är du uppe på cirka 10 minuter och du får njuta av magiska utsikter fyllda med grönska och det vackra Sicilien.

Reseguide till Trapani

Trapani är en liten hamnstad beläget i västra Sicilien, betydligt lugnare än hektiska Palermo och Catania men med mycket charm och grönska. Trapani är också känt för sina fina stränder och charmiga gränder som verkligen får en att drömma sig bort.

Vi bodde på ett lägenhetshotell som heter San Domenico Residence mitt i gamla stan i Trapani, riktigt charmigt hotell med rymliga lägenheter och en otroligt hög klass på servicen. Du får ett jättevarmt välkomnande av personalen som ger dig all information du behöver och vi fick även en flaska vin och lite bakverk.

Det ligger ett otroligt skönt lugn över Trapani, åtminstone när det inte är högsäsong för turisterna och vi spenderade dagarna med att bara njuta av atmosfären och den goda maten. Det finns många olika caféer där du kan njuta av långa frukostar med croissanter, cappuccino och färskpressad juice.Italiensk frukost

När det gäller mat kommer du inte bli besviken, priserna är relativt låga även om det börjat komma en hel del turister till orten på senare tid. Det går fortfarande att hitta några pärlor som verkligen levererar perfekt mat. I Trapani är maten väldigt fiskbaserad och det finns även en hel del tonfisk. När det kommer till pasta så finns det en speciell pasta som kallas busiate som är som en skruvad spaghetti. Riktigt god och jag åt både Busiate alla norma, och en trapanesisk pesto som serverades till busiate. Otroligt gott!

aperol spritzEtt måste är att avnjuta en aperitivo med en Aperol Spritz och massor av italienska godbitar. Man bjuds ofta på ost, olika skinkor, salami, frukt och andra fantastiska italienska rätter.

När det gäller transport i Trapani så går det bussar runt om i staden som fungerar helt okej. Taxi finns likaså men behövs ofta bokas. Det bästa med Trapani är dock att det är möjligt att strosa runt i staden utan att behöva använda någon transport. Man tappart lätt bort tiden när man upptäcker alla gränder och tar ett stopp för en glass eller espresso.

Vill du hyra bil går det utmärkt att köra i Sicilien, man har högertrafik och det finns ett bra vägnätverk som ger dig möjlighet att utforska en större del av Sicilien.

Ett annat måste är San Vito Lo Capo som är en magisk sandstrand som ligger norr om Trapani. Kör du bil når du den inom en timme men det finns även bussar som går direkt dit.

Är du intresserad av att gå på vinprovning i Sicilien så hittar du ett av Italiens bästa viner i närheten nämligen Marsalavinet. Man odlar också en av de bästa olivoljorna i närheten av Trapani.

Guide till Erice

Trapani är också beläget precis nedanför berget Erice som sträcker sig runt 700 meter över havet. Erice är också en av de äldsta och mest bevarade byarna i Italien och ett besök är verkligen att rekommendera. Du kan strosa omkring på magiska gränder och njuta av den här vackra utsikten. Jag rekommenderar verkligen att ta med en flaska vatten, vandringsskorna och verkligen utforska Erice. Det finns massor av små gränder, stigar och områden att utforska där uppe.

Erice Trapani Utsikt Erice

När det gäller maten i Erice så finns det en del turistfällor så klart men en bra rekommendation är restaurangen som heter Gli Archi di San Carlo, otroligt bra service och himmelskt god mat. Jag rankar den här restaurangen väldigt högt och även om det är enkel italiensk mat så höjer atmosfären upplevelsen otroligt mycket. Du sitter inne i en liten traditionell innegård med lite grönskande träd som verkligen får timmarna att rusa iväg. Vi åt busiate alla norma, en riktigt god tårta med citronkräm och choklad, samt en rad olika traditionella maträtter från Sicilien som förrätt. Bland annat caponata, omelett med bönor, samt en del ostar. Otroligt gott!

Lunch erice Busiate alla norma

Passa även på att köpa lite populära bakverk från Sicilien i någon av de små bagerierna som du hittar längs gatorna. Det är många mandelbaserade bakverk men det finns allt från cannoli till croissanter om du föredrar det.

Bakverk sicilien

De Egadiska öarna Favignana, Levanze och Marettimo

Förutom Erice så ligger även de Egadiska öarna utanför Trapani. Ön Favignana är den största och likaså den vi besökte med färjan. På Favignana kan du njuta av turkosblått vatten, långa stränder och ett väldigt traditionellt och orört Sicilien som jag verkligen älskade. Det finns många små butiker och många små restauranger som kanske inte håller lika hög klass som i Trapani och Erice men som ändå har sin charm.

Jag rekommenderar att man hyr en cykel och cyklar runt ön som är relativt platt. Du når enkelt många fina stränder och blå laguner så som Cala Rossa som kommer få dig att häpna. Du kommer enklast till Favignana genom Liberty Lines båtar som går frekvent och kostar runt 20 euro tur och retur. Båtarna avgår från hamnen i Trapani.

Favignana

Mattips i Sicilien & Trapani

Trapani matNär det gäller maten i Trapani så höll den överlag bra klass, det blir mycket pasta, pizza och andra klassiska italienska rätter. Jag kan även tipsa om en bra pizzeria som kallas Calvino som serverar en stenugnsbakad pizza sen 1946. I övrigt kan jag rekommendera att satsa på fiskbaserade rätter och att testa deras egna pasta, busiate, cous cous di pesce och de friterade risbollarna som kallas arancini. Missa in att njut av den italienska aperitivon och alla goda snacks som det bjuds på! Passa även på testa deras hemmagjorda italienska glass, granita och övriga bakverk som fick mig att gå upp alldeles för mycket på ett par dagar.

pizza Sicilien


1 betyg

Resor