Koka perfekt pasta

Buccatini i tomatsås
Att koka den perfekta pastan kan vara riktigt svårt men här finns många bra tips på vad du ska tänka på för att få till den bästa pastan.

Välja rätt pasta

Det finns hundratals pastasorter att välja mellan och de kommer i alla olika storlekar och former. Det är klart det är kul att mixa och testa men en del pastasorter passar bättre till vissa saker. Penne kan man byta ut mot rigatoni till exempel eftersom de är båda tubformade. Spaghetti kan man byta ut mot linguine, buccatini etc. Fettucine mot pappardelle. Följt temat så att säga!

Följ inte tiden på förpackningen för strikt

Många kokar verkligen pasta exakt efter tiden på förpackningen vilket är ett vanligt misstag. Tänkt istället på tiden som ett förslag från tillverkaren. Det är mycket viktigare att du testar under tidens gång. Ibland kan pastan vara klar 5 minuter tidigare än förpackningen, ibland kan det ta 5 minuter längre. Testa innan och se hur tuggmotståndet är. Det är bättre att vara helt säker så du inte råkar få underkokt eller överkokt pasta. När det närmare sig slutet så försök testa så ofta som var 20-30 sekund. Det kan gå betydligt snabbare än vad du tror!

Överkoka inte pastan

För att följa upp ovanstående punkt, överkoka inte pastan. Det är väldigt vanligt att man glömmer bort pastan så att den blir väldigt mosig och inte alls så god som den brukar vara. Ska du göra en sås eller gratäng så tänkt på att pastan fortsätter att koka i ugnen så då behövs kanske inte ens någon förkokning eller bara någon minut.

Hur mycket pasta per person?

Att veta hur mycket pasta man ska laga per person är alltid knepigt. Det finns många olika riktlinjer men vanligtvis så brukar man räkna ungefär 80-100 gram pasta per person.

Inte salta vattnet tillräckligt

Att inte salta vattnet tillräckligt när man kokar pasta är väldigt vanligt. Det kan nästan inte bli för mycket salt när man kokar pasta. Det försvinner när du silar pasta i durkslaget. Du kan gärna spara lite pastavatten och tillsätta i såsen, det förhöjer smaken rejält i såser och stärkelsen gör att det får en bättre konsistens. Var inte rädd för att gå loss med saltet när du kokar pasta!

Här hittar du våra bästa recept med pasta!


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.