Vad är skillnaden på bikarbonat och bakpulver?

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver? Det är ofta som frågan kommer upp, både i hemmet och i sociala medier och jag kommer själv ihåg att jag länge funderade på den exakta skillnaden på bikarbonat och bakpulver var när jag började baka. Speciellt när man läser utländska recept där det står både baking soda och baking powder vilket är ännu mer förvirrade. Baking soda är i det här fallet bikarbonat.

Även om de är väldigt lika eftersom båda är ett kemiskt jäsmedel som ger en härligt fluffig konsistens till kakor och tårtor etc. så finns det en stor skillnad mellan bikarbonat och bakpulver.

Bikarbonat är dock en ingrediens i bakpulver men eftersom det innehåller både lite stärkelse och syra så är den betydligt svagare än bikarbonated. Man kan säga att bikarbonat är ett koncentrerat bakpulver men som då behöver sin syra för att kicka igång jäsningen. Eftersom bakpulver redan har sin syra iblandat så passar bakpulver perfekt att använda i bakverk där du inte tillsätter någon annan syra. Men om du redan har ett livsmedel som har syra i sig, som t.ex. filmjölk eller yoghurt så går det utmärkt att använda bikarbonat.

Hur mycket bikarbonat motsvarar bakpulver

Eftersom bikarbonat är mer koncentrerat än bakpulver så kan du dosera så här: 1 tsk bikarbonat är samma som 2 tsk bakpulver. Så var noga med doseringen så att det inte blir fel.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.