Tips för svampplockning

Hösten är här och det innebär också att det är dags för många av oss att ge oss ut i skogarna och plocka svamp. I den här lilla guiden tänkte jag ge lite tips för svampplockning som kommer underlätta när du ger dig ut i markerna.

Vad ska du tänka på när du plockar svamp?

Myggspray – Nästan det viktigaste skulle jag säga, myggen kan vara riktigt irriterande och förstöra hela svampplockningen om det skulle börja svärma. Ha med ett bra myggskydd och klä dig även med bra kläder som täcker.

Stövlar – Det är kanske inte det vanligaste men skulle du råka kliva på en orm så är det alltid bra att ha stövlar men främst för att det ofta kan vara blött ute i markerna.

Kniv – Det är alltid bra att ta med sig en liten kniv för att skörda svampen enklare. Skär av vid foten och ta bort ev. jord som följer med enkelt.

Svampkorg – En svampkorg är verkligen ett måste, skulle du lyckas gå rakt in i kantarellparadiset så behövs det mycket utrymme för att samla på sig svampen. En bra svampkorg är A och O när det gäller svampplockning.  Ta även med påsar om utrymmer skulle tryta eller om du hittar någon svamp som du vill hålla separat från övriga i svampkorgen.

Låt de minsta svamparna stå kvar  – Plocka de mellanstora svamparna och låt de små stå kvar och växa till sig till nästa gång eller till nästa besökare. De största svamparna är ofta angripna av diverse insekter så jag brukar alltid sikta in mig på de som är mellanstora.

Mobiltelefon – Personligen så tycker jag det är skönt att vara utan mobilen när jag är i skogen men något som jag tycker är väldigt användbart är att markera svampställena på en karta. Jag markerar helt enkelt fyndställena med en stjärna och nästa år blir det mycket enklare att hitta tillbaka till guldkornen. Dessutom så finns det suveräna svamp-appar så som Svampguiden där du kan kolla upp svampen du plockar. Alt. släpar du med dig en hederlig svampbok.

Matsäck – Plocka med något gott att äta till fika, det blir lätt ett par timmar i skogen så något gott bakverk och lite kaffe och vätska är alltid uppskattat under svampplockningen!

Respektera svampar – Det sker ett par förgiftningsfall varje år efter att folk har misstagit en svamp för något annat. Var försiktig, är du osäker på någon svamp så är det bättre att låta bli eftersom vissa svampar verkligen kan förgifta dig.

 


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.