Ta hand om din skärbräda

En av de viktigaste delarna i köket är skärbrädan, du använder den dagligen till att hacka allt från kött till grönsaker eller sötsaker. För att ta hand om din skärbräda så har vi på Matskafferiet några enkla tipsa som kommer göra att din skärbräda och knivar kommer hålla längre samt förbättra hygienen i köket.

Våra tips för att ta hand om skärbrädan:

  1. Skär inte grönsaker och kött på samma skärbräda – det är väldigt vanligt att man råkar använda skärbrädan till både grönsaker och kött men det är inte särskilt hygiensikt då det kan växa bakterier. Använd istället separata skärbrädor, en för kött och en för grönsaker. Du kan även färgkoda för att göra det enklare att komma ihåg.
  2. Köp rätt skärbräda – När du köper en skärbräda se till att den är i rätt storlek, rätt material och gärna av god kvalitet. Det kommer du tjäna mycket på i längden. Var försiktigt med att använda skärbrädor som är hala då det enkelt kan bli skärsår när det går fel. Skulle den ända halka kan du t.ex. lägga lite torrt papper under skärbrädan och diskbänken.
  3. Köp rätt storlek på skärbrädan – skärbrädan ska bara lika lång som kniven eller till och med någon centimeter längre så att du har gott om utrymme för att använda kniven.
  4. Diska inte skärbrädan i diskmaskinen – Används inte diskmaskinen för att tvätta skärbrädor. Skrubba bara av i varmt vatten och diskmedel.
  5. Olja in skärbrädor av trä – Om du har en skärbräda i trä så måste du olja in den så att den inte torkar ut och det hjälper att störa bort vatten vilket förlänger livslängden för skärbrädan.
  6. Byt ut skärbrädan med jämna mellanrum om den får djupa jack och liknande då dessa blir bra utrymmen för bakterier att växa.
  7. Undvik skärbrädor i marmor – Marmor är ett väldigt hårt material som kan gå rätt hårt åt knivarna.

Det här är några av våra tips på vad du ska tänka på när du köper skärbrädor men även om hur du ska ta vara på den så att den räcker en lång tid i köket. Det är ändå en av de viktigaste delarna i ett kök eftersom du förbereder nästan all mat på den.

 

 


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.