Plantera vitlök

Vitlök

Att plantera vitlök är jätteenkelt och räddar många vitlökar som har börjar växa. När vitlök börjar växa skjuts det ut ett grönt skott och vitlöken skrumpnar ihop vilket inte gör den särskilt god att äta men kasta inte vitlöken eftersom det är väldigt enkelt att plantera den och återanvända den vid ett senare tillfälle.

Plantera vitlök som börjat växa

Det enda du behöver göra för att plantera vitlöken är att peta ner dina vitlöksklyftor i lite jord som du fyllt upp i en kruka eller blomlåda. Fungerar självklart utomhus också om det är på sommaren men jag brukar ofta plantera inomhus i kruka på vinter och det växer så det knakar i mina soliga fönster.

Hur planterar man vitlök?

Det är jättelätt att plantera vitlök, det enda du behöver göra är att sätta ner vitlöksklyftor i jorden, antingen gamla som du haft hemma eller speciella som är menade för att odla. Men om du har vitlökar som börjat växa hemma så är de garanterat friska. Plantera vitlökarna ett par cm ner i jorden med spetsen uppåt så att det gröna växer upp ur jorden. Vill du odla egna klyftor så planterar du i september och året därpå kan du skörda under sommaren när blasten blivit gul.

När vitlöken vuxit till sig är det bara att klippa ner de gröna stråna som sticker upp från jorden och använda i maten. Den planterade vitlöken blir även utmärkt som dekoration som du bara klipper över din färdiga rätt. Blir riktigt gott och dessutom har du återanvänt dina gamla vitlökar som du istället hade slängt. Hur bra är inte det?

Vill du ha lite inspiration om vad du kan använda vitlöken till så hittar du några härliga recept med vitlök här.

 

 


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.