Matordlista

Vi på Matskafferiet stöter hela tiden på nya ord och får många frågor om vissa termer som vi använder i våra recept. Vårt huvudmål när vi startade Matskafferiet var att matlagning och bakning skulle vara något som alla kan göra och den här ordlistan är ett steg i rätt riktning för att göra det enklare att komma igång med matlagning och bakning. Matordlistan är fortfarande under uppdatering och om du har några ord eller fraser som du funderar över är det bara att lägga en kommentar så lägger vi till den i ordlistan direkt.

A

Agar – Är ett geléämne som utvinns från alger. Populärt alternativ istället för den animaliska motsvarigheten, gelatin.

Al dente – Ett italienskt uttryck som de flesta nog ha hört någon gång när de ätit pasta. Det innebär helt enkelt ett visst tuggmotstånd. Mjuk på utsidan men lite hårdare i mitten.

Ansa – Ansa innebär att skära bort oönskade delar från diverse livsmedel

B

Bryna – Bryna innebär att man ger köttet ett snabb men fin stekyta innan man kanske kokar eller sätter in i ugnen.

Bena ur  – Ta bort ben ur fisk, fågel & kött.

Blanchera – Koka upp ett livsmedel, ofta grönsaker och svamp innan infrysning.

Blötlägga – Lägga livsmedel i blöt innan tillagning. Görs ofta för att mjuka upp livsmedlet.

C

Confitering – Att confitera innebär att man först saltar och kokar fågel, fisk eller kött på låg temp och längre tid. Det ger en mör och smakrik köttbit. Det vanligaste livsmedlet du kommer stöta på inom confitering är anka som passar alldeles utmärkt att confitera.

E

Eftersteka  – Innebär att man låter ett livsmedel fortsätta stekas men på låg värme, ofta under lock.

F

Flaga – Skära livsmedel i väldigt tunna skivor.

Flambera – Att hälla på en alkoholhaltig dryck över en maträtt och tända på. Alkoholen brinner upp och smakämnena från vald dryck stannar kvar.

Fräsa – Steka på låg värme utan att det får stekfärg

Förkoka – Att förkoka innebär att man kokar ett livsmedel innan man t.ex. steker den.

Förvälla – Att förvälla innebär att man lägger en råvara i kokande vatten, det gör man för att förbereda för infrysning.

G

Glasera – Ge ett bakverk en blank yta genom t.ex. glasyr eller gelé.

Gratinera – Tillaga i ugn på högvärme så att rätten får en fin färg.

Griljera – Värma panerat livsmedel i ugn så att det får en fin färg.

H

Halstra – innebär att steka ett livsmedel utan stekfett. Kan också innebär att steka i ett halster över eld.

J

Julienne – Julienne är väldigt fint strimlade grönsaker som är väldigt populära på en del restauranger.

K

Karamellisera – Hetta upp socker så att det smälter och får en fin brun färg.

M

Maillard – En av de vanligaste frågorna vi får är vad maillard är. Det är en reaktion som sker när livsmedel hettas upp över 150 grader. Du kan se när reaktionen sker eftersom det skapar en brun färg vilket framkallar en speciell smak.

 

P

Passera – Att passera ett livsmedel innebär att du pressar det genom en sil så att skal etc. stannar kvar i silen medan resten av livsmedlet finfördelas.

Pochera  – Pochera ett ägg har du säkert hört någon gång. Det innebär att du knäcker ner ett ägg i kokande vatten och låter det tillagas i det kokande vattnet.

R

Reducera – Att reducera en sås innebär att man kokar såsen tills vätska försvinner så att såsen tjocknar till.

Rosta – Att rosta innebär att du hettar upp ett livsmedel i ugnen utan att använda stekfett.

S

Skålla – Att skålla ett livsmedel innebär att man hastigt sätter ner det i kokande vatten. Det görs för att kunna få av skalet enklare.

T

Tranchera – Tranchera innebär att du skär upp livsmedel i skivor eller mindre bitar innan servering och lägger upp på ett fint fat.

Tournedos – är en tjock skiva av kött, oftast oxfilé.

Ö

Ösa – innebär att du häller sky över kött, fågel eller fisk under stekningen för att få till en fin stekyta.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.