Hur mycket torrjäst motsvarar färsk jäst?

Ljust surdegsbrödAtt byta ut färsk jäst mot torrjäst eller tvärtom är väldigt vanligt när du ska baka bröd. Ofta så har man en påse torrjäst liggandes som blev över från förra baket eftersom att man glömt bort att köpa den färska jästen. Den största fördelen med torrjäst är hållbarheten, den håller väldigt länge i rumstemperatur medan färsk jäst har en kort hållbarhet vilket gör att man måste planera sin bakning. Hur mycket torrjäst motsvarar 50 gram färsk jäst?

Byta ut färsk jäst mot torrjäst

Om du vill byta ut jästen så är det relativt enkelt, en påse torrjäst från Kronjäst brukar innehålla runt 12 gram torrjäst vilket motsvarar 50 gram färsk jäst. Ska du baka och behöver 50 gram färsk jäst kan du hälla ner hela påsen torrjäst medan 25 gram hade varit halva påsen, det vill säga 6 gram. En påse torrjäst motsvarar ungefär 4 tsk så om du vill vara exakt kan du ta 2 tsk torrjäst om du behöver 25 gram färsk jäst. Vill du läsa mer om omvandling kan du ta en titt på vår guide till måttomvandling.

Att tänka på vid användning av torrjäst

Färsk jäst skiljer sig lite åt, den viktigaste skillnaden är att du behöver höja temperaturen på vattnet några grader när du ska lösa upp jästen. Färsk jäst löser du upp i fingervarmt vatten medan torrjästen ska lösas upp i runt 40-42 gradigt vatten. Detta på grund av att jästen är vilande och behöver lite extra kraft för att kicka igång kulturen igen.

Torrjästen ska också blandas ut i mjölet cirka 10 minuter innan du löser upp den. Det är ett steg som många glömmer när de bakar med torrjäst.

Det finns även torrjäst för söta degar och för matbröd, har du mindre socker i degen så fungerar jästen för matbröd utmärkt medan om du har någon matsked socker eller sirap i degen så bör du välja jästen för söta degar då den tåler sockret bättre.

Förvara degen i rumstemperatur, skulle du öppna en förpackning men bara använda halva t.ex så kan du sätta den i kylen och återanvända inom en vecka. Sedan börjar jäsförmågan avta sakta men säkert.

 

Gillade du artikeln? Rösta gärna:
(2 röster)

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.