Få ut mer smak från vitlöken – pressa eller hacka?

Att använda vitlök i matlagningen är en av mina grundstommar i matlagning. Varje dag används det nästan en vitlöksklyfta hemma i mitt kök och jag älskar verkligen både smaken och doften av vitlök. Jag gillar inte för stark vitlökssmak dock utan jag vill ha det hyfsat milt och bara som en liten extra touch i maträtten.

Hur får man ut den bästa smaken från vitlök?

Att få ut den bästa smaken från vitlök är väldigt enkelt och maten blir mycket godare när du slipper den riktigt skarpa vitlökssmaken och får fram mer av den milda smaken som verkligen förhöjer smaken enligt mig. När jag använder vitlök så hettar jag alltid upp vitlöken i lite olja innan jag använder den.

Pressa eller hacka vitlök?

En annan grej är att använda en vitlökspress eller att krossa de med en kniv, det får mer smak att komma ut från varje klyfta. Finhackar du får du i och för sig en mildare smak men pressen är bra om du till exempel ska ha det i en gryta. Det går även att köra vitlöken med lite olja eller smör i micron i några få sekunder. Det är bättre när du ska använda det i dressingar och liknande eftersom du inte kanske vill ha den stekytan som kommer om man steker upp vitlöken.

  • Pressa löken om du vill ha mer smak, finhacka och värm upp för mildare smak.

Det var några snabba tips om hur man får ut mer smak från vitlöken!

Om du vill hitta ett par recept med vitlök finns här

 


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.