Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en klassiker som går hem hos de flesta. Pajen får en unik smak tack vare västerbottenosten och passar utmärkt till kräftskivan men den går att ha till det mesta året om, både som förrätt och som tillbehör vid huvudrätten.

Västerbottenpaj

Recept: Västerbottenpaj

Ingredienser

    Deg:

  • 150 g smör
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

  • Fyllning:

  • 1 – 1 1/2 gul lök
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl riven Västerbottensost
  • Gräslök
  • Svartpeppar
  • Salt

Instruktioner

  1. Ta fram en bunke och arbeta in smöret i mjölet och saltet. När det är klart tillsätt vattnet och arbeta fram en degklump som är slät och fin. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
  2. Ställ degklumpen kallt i 15-20 minuter så den blir lite fastare, underlättar när degen ska kavlas ut.
  3. Arbeta sedan ut degen så att den täcker botten och kanterna på din pajform. Grädda pajdegen i cirka 10-15 minuter på 200 grader.
  4. Under tiden kan du blanda ägg, crème fraiche och västerbottenost. Tillsätt sedan lite svartpeppar och salt.
  5. När pajdegen är färdiggräddad så häller du på fyllningen och gräddar den ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter tills den fått färg och stelnat.
  6. Garnera med färsk gräslök.
  7. Låt den gärna svalna lite innan du serverar då den annars gärna trillar sönder när den är varm.

21 betyg