Solskensbullar

Kärt barn har många namn och solskensbullar är bara ett av dem alla. Jag har hört allt från vaniljbullar, pariserbullar och något så enkelt som marsánbulle. Hos oss heter dem helt enkelt solskensbullar och har gjort så länge jag kan minnas.

Solskensbullar

Recept: Solskensbullar

16 stycken solskensbullar

Ingredienser

  • 25g jäst för söta degar
  • 3 dl mellanmjölk
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 125g smör
  • ev. 1 tsk malen kardemumma
  • Marsankräm:
  • 2 dl mellanmjölk
  • 2 äggulor
  • ca 1-2 msk maizena
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull, häll ner mjölken och låt det bli 37º.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke och slå över lite av mjölkblandningen så jästen löses upp. Häll sedan över resten och tillsätt salt, socker och ev. kardemumma. Blanda runt och tillsätt lite vetemjöl i taget. Degen ska vara smidig och ska släppa från kanterna.
  3. Låt den jäsa under bakduk i 60min.
  4. Stjälp sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i två delar och dela sedan varje del i ca 8 jämnstora bitar.
  5. Forma till små bullar och låt jäsa ytterligare 30min.
  6. Gör då marsánkrämen så länge. Sjud mjölk, maizena, strösocker och äggulor i en kastrull tills krämen tjocknar. Blanda då i vaniljsockret och ställ åt sidan för att svalna.
  7. Gör en grop i varje bulle och fyll med marsánkräm. Låt jäsa i 10min och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i 225º i ca 7-10min eller tills bullarna fått fin färg. Låt de svalna.
  8. När du sedan vill äta några så smälter du bara smör och doppar dem i socker. På så vis blir inte sockret och bullarna så tråkiga. Det går utmärkt att frysa dem och ta upp vid behov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *