Oxstek i ugn

Stek är väl den typiska söndagsmiddagen runtom i Sverige. Man går bara runt och lullar och pysslar om här hemma, så då passar en härlig oxstek bra till middag. Man kan göra denna stek på lite olika vis, man kan steka den i en gjutjärnsgryta på spisen (som vi gjorde här) eller göra som vi gjorde i dag, ha den i ugnen på låg temperatur i några timmar.

Recept: Oxstek i ugn

4 portioner

Ingredienser

  • 1 kilo fransyska eller rostbiff
  • 5st morötter
  • 2 gula lökar
  • Vit -och svartpeppar
  • Salt
  • 3 dl vatten
  • Ev. ½ dl rödvin
  • Smör

Instruktioner

  1. Skala och dela morötterna och lökarna grovt och lägg i en djups ugnsplåt.
  2. Peppra och salta steken rikligt och bryn runtom i en stekpanna med en klick smör.
  3. Slå på vatten och ev. rödvin i stekpannan för att ta vara på stekskyn.
  4. Lägg steken på ugnsplåten och häll över stekskyn.
  5. Ställ i mitten av ugnen på 125º och stek i ca 2-3h tills den fortfarande är lite rödrosa, eller längre om man vill ha den helt genomstekt. Häll även på mer vatten om det skulle koka bort.
  6. Vira in köttet i aluminiumfolié i 10min innan du skär upp det.
  7. Servera med morötterna och löken samt nykokt potatis, brunsås, lingonsylt och pressgurka.
Vårt stek efter ca 1h och 50min i ugnen.

18 betyg