Göra egen bearnaisesås

Att göra egen bearnaisesås kan vara väldigt klurigt och många har säkerligen gett upp hoppet efter x-antal skurna såser. Men har du bara rätt ingredienser och tar det lugnt, så är det egentligen inte så svårt. Ha alla ingredienser framme, och stressa inte! Utan låt varje procedur få ta sin lilla tid, så blir det bra!

Recept: Hemlagad bearnaisesås

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 scharlottenlök (finhackad)
  • 4-6 mortlade vitpepparkorn
  • Några kvistar bladpersilja
  • Några kvistar dragon
  • 2 msk vatten (igen)
  • 150g smör
  • Ev. mer dragon och bladpersilja

Instruktioner

  1. Ta fram alla ingredienser och separera äggulan från äggvitan. Lägg äggulorna i en kastrull och ställ åt sidan så länge.
  2. Lägg smöret i en kastrull och låt det få smälta på låg värme. Ställ sedan åt sidan så att smöret blir skirat (Slaggprodukter sjunker till botten och du får fint och gult smör i toppen)
  3. Hetta upp en kastrull med vitvinsvinäger, vatten, finhackad scharlottenlök, mortlade pepparkorn, bladpersilja och dragon. Låt detta nästa koka bort helt och tillsätt sedan 2 msk vatten igen.
  4. Lättast är att göra bearnaisesåsen i ett vattenbad, så koka upp en kastrull med vatten och sätt kastrullen med äggulorna över, vispa i vinägerblandningen (sila den innan om du inte vill ha lökbitar i) Låt detta bli varmt så att såsen börjar tjockna. Det får inte koka, utan håll medellåg temperatur, och vispa hela tiden. Det kan ta sin tid innan det börja tjockna, så var inte orolig.
  5. När såsen väl börjat tjockna häller du försiktigt i smöret (det ljusa klara som finns i det övre skicktet, du ska absolut inte ha i det grumliga i bottnen) Vispa lugnt och ha i lite i taget, det får absolut inte koka. Låt det ta sin tid och var försiktigt så du inte får med det grumliga i smöret.
  6. Nu har du förhoppningsvis en fin och klar bearnaise, men om det har skurit sig så kan man knäcka i en äggula i en kastrull, och låta den tjockna. För att sedan försiktigt ha i den skurna bearnaisen. Tänk dock på att vispa hela tiden och inte ha för hög värme.

2 betyg