Foccacia med tomat och basilika

Foccacia är ett italienskt bröd som bakas med vetemjöl, olivolja och som fylls och kryddas med bland annat basilika och tomat som vi använde oss av idag. Men man kan krydda det med vad man vill nästan, rosmarin är också en vanlig kombination och oliver likaså. Men vår favorit är faktiskt foccacia med körsbärstomater och basilika då det blir riktigt goda smaker. Foccacia är perfekt att servera till maten, allt från soppor till vanliga kötträtter. Enkelt, gott och går att variera med massvis med smaker!

Foccacia

Recept: Foccacia

1 bröd

Ingredienser

  • 12,5 gram färsk jäst
  • 1,5 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1/2 msk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 5-6 körsbärstomater
  • Färsk basilika

Instruktioner

  1. Börja med att röra ut jästen med vattnet som ska vara 37 grader. Rör sedan ner honung, salt och olivolja i degvätskan.
  2. Tillsätt vetemjöl vetemjölet och knåda den i 10 minuter tills den blir smidig.
  3. Jäs under duk i 45-60 minuter tills den dubblat sin storlek.
  4. Knåda degen och forma till en boll som du sedan trycker ut tills den är cirka 2 cm tjock.
  5. Låt jäsa på plåt i 35-40 minuter.
  6. Gör sedan hål i degen med fingrarna och stick ner tomaterna och basilikan. Strö över lite olja och salt.
  7. Grädda i 15 minuter på 225 grader tills det fått en fin färg.

1 betyg