Enkla källarfranskor

Dessa enkla källarfranskor brukar vi baka på vardagarna, när man inte har så mycket tid för att knåda degar och vänta på jäsning. Vi bakar ju i stort sett alltid eget bröd och bullar och det är väldigt sällan vi köper färdigbakt. Vi gör istället dubbla satser när vi väl bakar och fryser in och på så vis har vi bröd till hela veckan.

Källarfranska

Recept: Enkla källarfranskor

Ingredienser

  • 50g jäst
  • 5 dl 37º vatten
  • 2 msk smält smör
  • 2 tsk salt
  • 5 dl rågsikt
  • ca 10-11 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över det 37-gradiga vattnet och rör om.
  2. Tillsätt sedan det smälta smöret och saltet.
  3. Arbeta i rågsikten med hjälp av en bakmaskin och tillsätt sedan lite vetemjöl i taget.
  4. Arbeta ihop degen tills den blir fast och smidig.
  5. Låt den sedan jäsa i 30min under bakduk till dubbel storlek.
  6. Dela sedan degen i 24 bitar.
  7. Doppa varje bit i vetemjöl och vik dem dubbla.
  8. Låt dem få jäsa ytterligare 30min på en bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda dem sedan i ugnen på 225º i ca 7-10min.

(Inga röster)